Hur blev träningsåret 2017 egentligen?

Ja kära vänner, säsongssammanfattningen har ni redan fått, i resultat och teknik osv. Det är ju naturligtvis inte allt, det saknades en pusselbit, så idag så tänkte jag ta er igenom träningsåret. Kanske inte jättenogrannt, men med lite tillbakablick på hur det egentligen blev som det blev. Naturligtvis har jag med de absolut bästa bilderna,
Det var i April jag bestämde mig. Det fick inte sluta så, inte på det sättet. Jag satte igång mitt träningsår för säsongen 16/17 nånstans där med ny välbehövlig tändvätska. Efter mina sjukdomsproblem kom jag och tränare fram till att ligga på den säkra sidan och liksom träna hårt men lagom. Det här året skulle visa sig bli mitt bästa någonsin. Antalet timmar och hård träning var inte brutal men jag kände progressionen under hela sommaren och under hösten var jag stark på de hårda passen. Just bra och hälsosam träning är det viktiga, för många gör misstaget att träna hårt men inte mycket eller tvärtom. Vi skidåkare ser på träningen lite som näringsämnena som Emil Jönsson sa. Tar du bort och slutar äta fett säger kroppen ifrån och så fungerar träningen också! Man måste blanda A1, A2, A3 och A3+ pass och kanske även skifta sätt att träna, med löpning, rullskidor, stavgång, myrintervaller, cykel och styrka. Det är helheten som räknas! Naturligtvis är återhämtning, balans i kosten osv en viktig pusselbit också och som jag tänker mycket på. Man måste ge kroppen det den behöver. 

Jag skrev inte ner en plan inför året, mer än att hålla mig frisk. Jag körde på bra och under hela året har jag tränat mellan 6-9 h/vecka. Inte brutalt, som sagt, men en bra balans för att hålla sig på rätt sida ”knivseggen”. Vår och sommar flöt på bra med lägret i Sognefjell som absoluta höjdpunkt, det var fina minnen! Det har varit stabilt egentligen hela året och jag fick det jag inte hade året innan- kontinuitet. Fick också kvitton på flera tuffa pass samt en del lopp och minitouren på hemmaplan. Att jag sen gör en väldigt bra tävlingssäsong är jag så sjukt glad för. Äntligen satte jag den och vikten av att träna utan avbrott visade att jag är bra, jag har talangen. Hela året fick jag liksom ge mig den grundträning som krävs och som jag inte fick året innan. Och utan brutala tävlingsmängder och med runt 20 tävlingar på CV:t är det smått otroligt att jag är bland de kanske 50 bästa i Sverige i min ålder. 

Nu är jag såklart oerhört hungrig på mer. Jag är inte nöjd och jag vet att det som tagit mig långt kommer bli ännu bättre med hårdare och mer träning.  Jag måste dock hitta balansen och hålla mig frisk, men det har jag förhoppningsvis lärt mig. Tycker jag lyckades rätt bra med mycket under träningsåret, jag var knappt sjuk och formen var allmänt god. Jag kände verkligen och känner fortfarande att jag har tagit ett steg, blivit hårdare både psykiskt och fysiskt och liksom flyttat min lilla mentala tröskel av vad jag klarar, för pannben är minst lika viktigt i den här sporten! 

När det gäller små detaljer tänker jag nu sänka mina stavar några cm då de troligtvis varit för långa tidigare år och en anledning till teknikproblem. Sen bytte jag inför säsongen mycket material och det har haft stor påverkan med allt ifrån vallor till stavhandtag.  Iår tänker jag att mitt fokus ligger på teknik, samt överkroppsstyrka. På så vis kommer teknikbitarna förhoppningsvis falla på plats. Sen vill jag såklart få till många kvalitativa pass, både längre och kortare intervaller. Sprint har visat sig vara min gren så en del sprintrace och med fokus på hoppskejt ska jag nog kunna klämma in. Ni hör ju – det kommer bli en oerhört rolig vår, sommar och höst.👏🏻

Nu när det är över har jag liksom gett mig själv en klapp på axeln. Det är viktigt, att liksom säga till sig själv att Gud va bra du är. Och faktum är att jag uppnådde mina mål att vara med på de stora tävlingarna och vara frisk. Check på den!😉

Tack alla för påhejningar i spåret, alla tränare, föräldrar, vänner, sponsorer, alla grattishälsningar, support och ja. Tack helt enkelt, utan er hade den här resan varit betydligt betydligt svårare…. ❤️

Som avslutning får ni bilder och minnen från min sida från säsongen som kanske inte publicerats. Alla bilder från året finns i ”Galleri”, men här kommer några till.👇🏼

Från ett ganska snöigt Ånnaboda för rätt så precis 1 år sen.

Läger med Ski Team Örebro Län🎿

Man måste ju bara älska myr!

Ett av alla långpass på rullskidor i Strömstad under sommarlovet.

Hyfsad vy från toppen av Galdhöpiggen!🗻

Samling innan trösklepass upp till Juvasshytta. En bit över 1000 höjdmeter…💪🏼

Sommarskidåkning vid spåren.🙌🏻

3h-pass Lekhyttan-Kinkhyttan-Vekhyttan🌟

Torsby skidtunnel för en helg!

Förbundsträff med besök från svenska skidförbundet!

Uppvärmning under sista etappen av JoelsGifKidz mini-tour!💥

Vackra Idre!

Det finns solnedgångar och sen finns det solnedgångar! 😍


Årets finaste skidpass!📸


Första skidhelgen i Mora🎿

Mellan-heaten-promenad i Bergebo!

Fin dag i Falköping. Gjorde mitt bästa lopp placeringsmässigt på en stor tävling den förmiddagen!


Obligatorisk gruppbild kvällen innan USM kickade igång🌟

Sprintbanan i Borås. Tagen från hejaklacksposition!📸

Årets grej- USM brons i Lag🤘🏻

Vallatältet!👌🏻

Proffsbild innan stafetten sista dagen!

Fighting Face!💥

Från ett av alla fina intervallpass uppe i Ånnaboda❄️

Ett pris tog vi iaf på Folksam Cup!😉

Madde fotar strax efter jag gett mig iväg på tredjesträckan i stafetten!🙌🏻

Och självklart är team-flaggan med!🌟

Hela stafettlaget som slutade 19:e i Sverige! 🌟🌟🌟🌟

Självklart lite ansiktsmålning på det!👍🏻

Kan inte få nog av gruppbilder!😄


Fackeltåg genom Torsby!

Ja där står vi med nummerlappar på!👏🏻

Vi lämnade Torsby och körde lite intervaller veckan efter. Vädret skadade inte!☀️

Fin inramning och bjudarväder sista helgen i Falun!🙌🏻

Ja där har vi känslan för säsongen. Yes!!!

Det var det. Kortfattat skulle det vara, men ni vet hur jag är! 😉 Återigen tack alla för säsongen, det har varit en ära! Nu får ni hare bra så hörs vi!

/Filip

2 reaktioner på ”Hur blev träningsåret 2017 egentligen?

  1. Hur gör du med läxor och skola när du tränar så mycket? Är dina lärare förstående? Är väldigt nyfiken hur du har det 😊

    Gilla

    • Bra fråga! I mitt fall pluggar jag inte så mycket då jag har ganska lätt för mig i skolan (om man får säga så). Men visst, läger och tävlingar kräver lediga dagar kanske ibland över de tillåtna, men det går bra och ibland tar jag med om det är nåt viktigt. Kul att få lite såna här kommentarer!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s