Träningstänk inför säsong!

Hejsan! Det är onsdag och vilodag idag, skolan är igång igen och dagens inlägg kommer handla om upplägg kring träning/tävling och så kommer ni få lite siffror och statistik. Men till att börja med så går vi igenom de pass jag kört sen sist.

I måndags hade vi en lektion i ergonomi istället för träning och fick en vilodag att återhämta sig istället.

Igår hade vi två träningar, först morgonstyrka på gymmet där vi körde vårt vanliga upplägg och så ett skidpass uppe på Lugnet på eftermiddagen. Där körde vi ett distanspass med tekniktänk i 1:30. Jag åkte dessutom rullskidor dit och hem!

Det har varit en lite lugnare start på veckan, men imorgon kl 8 väntar tröskelintervaller på skidspåren, det blir något att bita i det!

Men nog om det, nu till lite siffror från året. Vecka 16 startade jag mitt träningsår och hittills har alltså gått drygt 29 veckor på det, dvs drygt hälften. Jag har verkligen haft en riktigt riktigt bra försäsong, jag har bortsett nackspärren inte haft en enda dag jag varit sjuk eller skadad, det är sjukt bra! Jag har med andra ord kunnat tränat på som jag velat, vilket är oerhört viktigt eftersom kontinuitet är väldigt betydelsefullt. Det är också ett bevis på att jag skött bitar kring kost, sömn och vila. Mesta delen av träningen har bestått av rullskidor som står för 48% av träningsvolymen, där 29% är klassiskt och 19% skejt. Sen kommer löpningen som stått för 33% av träningen, cykel som stått för 11% och skidåkning för 4%. Resterande procent är stavgång, rodd och all övrig träning, här är styrkan inte inkluderad! Siffrorna utgår från den digitala dagboken jag började fylla i vecka 21 och är kanon för att analysera och se vad man kanske fått för lite/mycket av. Jag lade ju, fram tills jag började här i Falun, upp min träning själv och har ett driv att underkasta mig det jobb som krävs oavsett om det ligger i mina händer. Nu när jag har en tränare får man nya influenser och i och med att vi är en grupp så får man ut ännu lite mer kvalitet på de tuffa passen. Träningen och mängden har liknat det jag gjort, men just det där lilla extra när man kliver ur komfortzonen är skillnaden när man har sparring. 💪🏻

Jag är allt som allt nöjd med fördelningen, den del av året som varit har ju varit ren grundträning och nu börjar säsongen snart, då kommer träningen mestadels övergå i underhållsträning med tävlingar på helgerna. Man kommer inte utvecklas så mycket under tävlingssäsong, då är det mer form och tekniska detaljer som kan förbättras och justera. Träningsvolymen kommer alltså inte vara lika hög, den kommer vara anpassad för tävlingar och form. Naturligtvis kommer man ha nån vecka där man kan lägga in mer träning och så, men mycket av passen kommer bli underhållande. Man håller igång styrka och den allsidiga träningen men lägger inte till eller experimenterar speciellt mycket.

Jag har också (såklart) räknat ihop antalet träningspass och träningstimmar under året fram till idag (29 veckor) och de siffrorna ser ut såhär:

Träningstimmar: 325 h

(motsvarar 11:15 h per vecka i snitt)

Träningspass: 216 st

Det här är jättefina siffror, jag är inte jättelångt ifrån förra årets mängd och har över 20 veckor kvar! Så med andra ord har jag inte så mycket att skylla på gällande den biten. Självklart är det inte bara timmarna som räknas, utan vad man gör under den tiden. Men min devis har varit att alltid ha ett syfte med passet, att vara noggrann med den aktiva träningstiden samt kost och återhämtning för att få ut så mycket som möjligt av det jag gör. Det har ju gett resultat, tekniskt ser det mycket bättre ut än innan, jag är starkare, jag har presterat på tester och utmanat och sprängt mentala gränser. Jag är supernöjd med året och kan nu lägga fullt fokus på att göra saker rätt inför vintern. Det är ju bara drygt två veckor kvar nu!😁

Såna här inlägg är roliga att göra och analysera och grotta ner sig lite i. Jag kommer följa upp det här när året är slut och kanske göra någon form av variant under tävlingssäsongen om tävlingsrutiner och hur jag gör för att komma i form.

37D2238E-F5E8-489C-9CCD-7C15984F3724

Den mindre glamorösa (och för det mesta verkliga) bilden av livet som skidåkare. Det är mycket slit och jobb som görs i det tysta för att nå sina drömmar och mål! 🙌🏼

832E6657-000F-463E-AD13-211F42968C58

Undrar hur många gånger jag gnagt på den här rakan strax utanför Fjugesta? Det är många mil på rullskidor som avverkats här!

/Filip

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s